De corona-columns

Maart 2020

Vanaf half februari 2020 reis ik door Spanje. Door het coronavirus strandde ik in Jerez de la Frontera, in Andalusie. Om de paar dagen schrijf ik een column over het leven in de Spaanse lockdown. Je kan hier lezen, of in De Standaard.

messias van niks

augustus 2019

Omslag Messias van niks
Mijn debuutroman messias van niks verscheen bij Atlas Contact en werd goed ontvangen.

De Standaard der Letteren: “Cox analyseert sterk hoe persoonlijk ongenoegen kan omslaan in algemeen onbehagen, en hoe klein de stap kan zijn van een geschiedenis die welwillend wordt opgerekt naar totale geschiedvervalsing.”

In De Morgen schrijft Dirk Leyman: “Michiel Cox toont talent in zijn licht groteske debuutroman.”

De Volkskrant zegt (over het luisterboek): “Jammer voor God [dat hij geen oren heeft], dan kan hij dit boek niet beluisteren.”

Het Friesch Dagblad schreef een mooie beschouwing over heiligen in de hedendaagse literatuur. ‘Messias van niks’ werd er naast ‘De Heilige’ van Martin Michael Driessen besproken.

De Gooi- en Eemlander loofde het vrolijke absurdisme en meldde dat “we van Cox vermoedelijk nog wel meer zullen gaan horen”

Tzum zegt: Michiel Cox blijkt echter steeds in staat om zijn roman, ondanks de veelheid aan zotternij, literair geloofwaardig te houden. Zijn wapens daarbij: trefzeker toegepaste ironie en leuke, noem het breugheliaanse details.

Ivo Weyel zegt in Esquire: “Cox is nog jong, maar schrijft als iemand die al een heel oeuvre achter zich heeft: to the point, zonder quasi-literaire opsmuk of pretentie en nog subtiel geestig bovendien.”

Op De Reactor klinkt het zo: “Messias van niks [laat] erg mooi zien hoe een middeleeuwse mystica de hedendaagse maatschappij een spiegel kan voorhouden – en daardoor blijft begeesteren.”

De website allesoverboekenenschrijvers schrijft: “Michiel Cox heeft met zijn debuutroman Messias van niks een opvallende debuutroman geschreven. Een echt Vlaamse roman waarin echo’s van de schilderijen van James Ensor op hilarische wijze lijken door te klinken. […] Zonder twijfel is hier een nieuw en talentvol schrijverstalent opgestaan.”

De website leestafel.info zegt: “Cox heeft met vier kleurrijke personages gekozen voor vier boeiende vertelperspectieven die hij in een prima dosering laat afwisselen. Hij eindigt met een overtuigende apotheose, en laat de lezer achter met een verlangen naar meer.”

Op Hebban krijgt de roman **** en titelt: “Hoe Odetta als een Joe Speedboot Vuchelt veroverde”

De Leesclub Van Alles schrijft: “Messias van niks is een blijgeestige roman waarin het opgeklopte en vergankelijke van een hype, het kuddegedrag van de mens en het nietsontziende van fanatisme onder de loep wordt genomen”

Bij Boekenbijlage.nl klinkt het zo: “Het is te hopen dat Cox’ theateractiviteiten hem af en toe even rust gunnen om te werken aan een volgende roman, waar we reikhalzend naar uitzien.”

Op Bol.com zegt Mirjam Scholten: “Een apocalyptische roman, bij vlagen reviaans geschreven, die associaties oproept met het werk van Jeroen Bosch. (…) Origineel en goed geschreven debuutroman die naar meer smaakt.”

Marjanneke De Jong van Chicklit.nl geeft **** – “Messias van niks is een opvallende roman (…), een boek met een grappig en wat bizar verhaal en bijzondere personages. Het maakt nieuwsgierig naar toekomstig werk van Michiel Cox.”

Streven

september – oktober 2019

Voor Streven schreef ik een stuk in het oktober-nummer (2019). Het is een brief aan schrijfster Patricia Jozef en gaat over een lezing van haar die ik bijwoonde en over haar schitterende debuutroman ‘Glorie’.
Het stuk is ook online te lezen, en wel hier.

Literaire tijdschriften

In het voorjaar van 2018 bevatten Deus Ex Machina, ZINK, Kluger Hans en Op Ruwe Planken teksten van mijn hand

Brief over “Thomas speelt het hard”

De Morgen, december 2019